Hoppa till huvudinnehåll
den 8 oktober 2023

Media granskar Bostäder i Borås

3 min. lästid

Media har under en tid undersökt Bostäder i Borås, allt från upphandlingar och avtal till arbetsmiljö och ersättning samt förmåner för vd. Journalisterna har fått allt underlag som de har begärt av oss.

Vi välkomnar granskningen och är måna om att göra rätt. Därför har vi också påbörjat en intern utredning. Av 400 leverantörer har vi hittat 17 avtal, varav några har avslutats, där vi saknar korrekt dokumentation kring upphandlingarna. Som ett kommunalt bolag ska vi kunna visa hur upphandlingarna gått till och i de nämnda fallen kan vi inte det. Det är något vi ser allvarligt på och därför har vi genomfört en rad åtgärder för att säkerställa regelefterlevnad och stärka kontrollen och uppföljningen av våra avtal. Det arbetet pågår sedan en tid tillbaka.

Bostäder i Borås AB äger och förvaltar närmare 7 000 lägenheter och 300 kommersiella lokaler i Borås. Antalet anställda är omkring 120 och omsättningen uppgår till ungefär 600 miljoner kronor.

För tre år sedan rekryterades Mikael Hansson till rollen som vd. Han fick i uppdrag av styrelsen att skapa ett modernt och framåtlutat bolag med siktet inställt på visionen – att vara en bättre värd. Förändringsresan från kommunalt förvaltningsbolag till ett modernt fastighetsbolag är lång och innebär stora förändringar för alla medarbetare.

– De senaste tre åren har vi jobbat hårt och kommit långt med att professionalisera upphandlingar, processer, kontroll och uppföljning av avtal. De historiska bristerna har varit stora och därför har det varit en viktig del av mitt uppdrag att, tillsammans med kollegorna, få struktur och kontroll på plats, samtidigt som vi drivit en stor förändring av hela bolaget och styrningen. Jag är den första att säga att vi inte är i mål förrän vartenda avtal följer alla regler och våra rutiner till punkt och pricka. Vi kommer att fortsätta arbeta tills att alla avtal är upphandlade och dokumenterade enligt konstens alla regler, säger Mikael Hansson, vd Bostäder i Borås.

Bostäder i Borås har cirka 400 avtal och av avtalskostnaderna lever drygt 98 procent upp till regelverket. De avtal som saknar korrekt dokumentation gås nu igenom och kommer att fasas ut. Nya upphandlingar kommer att genomföras för att säkerställa regelefterlevnad.

Från lokalmedia har det även ställts frågor som berör arbetsmiljön, då anonyma uppgiftslämnare gett uttryck för tystnadskultur, härskartekniker från ledningen och svågerpolitik.

– Jag blir lika ledsen och förvånad över den typen av upplevelser. Styrelsens, ledningens och min ambition har tvärtom varit att bygga en inkluderande kultur med högt i tak. De upplevelser som framkommit har tagits upp med styrelse, ledning samt fackliga representanter och är utredda. Jag känner inte alls igen kulturen i den bild som tecknas. Självklart måste vi beakta dessa upplevelser men jag kan samtidigt konstatera att över sju av tio medarbetare rapporterade att företaget är en mycket bra arbetsplats i den senaste medarbetarundersökningen, fortsätter Mikael Hansson.

Självklart är all form av mobbing, diskriminering eller annan typ av olämpligt beteende helt oacceptabelt hos oss och om det dyker upp så har vi rutiner och processer för att hantera sådana situationer.

Bland uppgifterna från media förekommer också frågor om att en leverantör bjudit på öl och vin i samband med konferenser – och att detta skulle kunna utgöra någon form av muta.

– Allt som kan uppfattas som muta är helt oacceptabelt. Ingen hos oss ska kunna mutas och blotta misstanken om att så kan vara fallet är allvarligt nog. Leverantörer, även om man är inhyrd i chefsposition, ska inte betala någonting i samband med våra konferenser. Om det inte har varit tydligt tidigare så är det glasklart nu. Vi har en väldigt restriktiv policy kring middagar på konferenser, avslutar Mikael Hansson.