Hoppa till huvudinnehåll

När du flyttar ut

9 min. lästid
Allt du behöver veta när det är dags att flytta. Som till exempel att boka eftersändning av post till din nya bostad. Tack för den här tiden, vi hoppas du kommer att trivas i ditt nya boende.
En ung kvinna flyttar in i en lägenhet, bärandes en krukväxt med flyttkartonger runtomkring.
I korthet: När du flyttar ut
  • Säg upp lägenheten tre kalendermånader före du vill flytta. Kontakta Kundcenter på telefon 033-44 20 00.  
  • Gör flyttanmälan hos Skatteverket. Lägenhetsnummer finns i ditt hyreskontrakt.  
  • Adressändra via tjänsten adressandring.se så sparar du tid.  
  • Kontakta dina leverantörer och säg upp eller flytta dina avtal för hushållsel, internet, telefoni och tv.  
  • Töm och flyttstäda din lägenhet, balkong/uteplats och förråd.  
  • Boka slutbesiktning när du vet att din lägenhet kommer att vara färdigstädad.   
  • Töm och flyttstäda lägenhet samt förråd inför slutbesiktning. Lös anmärkningar från den första besiktningen. Om du inte kan, vill eller hinner lösa anmärkningarna själv, får du betala för att vi gör det.  
  • Var beredd på att visa din lägenhet för den som flyttar in efter dig.  
  • Lämna alla nycklarna till kundcenter på Västerbrogatan 8, före klockan 11.00 på den sista dagen i ditt kontrakt. 

Säg upp din lägenhet, förråd och parkeringsplats

Säg upp lägenheten genom att kontakta Kundcenter på telefon 033-44 20 00. Du har tre (3) kalendermånaders uppsägningstid för din lägenhet och ditt förråd. Din parkering säger du upp via Mina sidor. Du har en (1) månads uppsägningstid för din parkering.  

"Är du student kan du sköta uppsägning via Mina sidor. OBS! Hyr du ett studentrum på Distansgatan måste du kontakta Kundcenter."

Flytta mitt i månaden

Vill du flytta mitt i månaden kallas det mittmånadsskifte. För att kunna göra ett mittmånadsskifte måste du säga upp din lägenhet mer än tre (3) månader i förväg. Kostnaden för ett mittmånadsskifte blir två veckors dubbel hyra. Dessa två veckor du kan använda till att flytta in i lugn och ro. Vid en vanlig flytt lämnar du nycklarna klockan 11.00. Först klockan samma dag 14.00 får du tillgång till din nya lägenhet.  

Vad är en kalendermånad?

En kalendermånad räknas bara från första dagen till den sista dagen i en månad. Det betyder att kalendermånaderna i din uppsägning börjar räknas den första dagen i månaden efter att vi fått din uppsägning. 

Boka en besiktning inom två veckor

När du säger upp din lägenhet bokar vi en obligatorisk besiktning. Allt du behöver veta står i bekräftelsen på din uppsägning. Om den bokade tiden inte passar måste du snarast kontakta din besiktningsperson och boka en ny tid. Du hittar kontaktuppgifter i bekräftelsen på din uppsägning.  
 
Våra besiktningspersoner har telefontid, måndag–fredag, klockan 08.15–10.00. Du kan mejla dygnet runt.  

Om besiktningen

När du sagt upp din lägenhet ska två besiktningar göras. Den första görs för att se lägenhetens skick. Den andra besiktningen kallas slutbesiktning. Den görs när du som hyresgäst flyttat ut alla dina saker och flyttstädat lägenheten. Vid slutbesiktningen ska du också ha fixat alla anmärkningar från den första besiktningen. Om du inte kan, vill eller hinner göra det själv, får du betala för att vi gör det. Du kan se kostnaden för varje anmärkning på ditt besiktningsprotokoll.  
 
Var gärna med på besiktningen så du får all information om vad du behöver göra för att få en godkänd slutbesiktning. Om du inte kan närvara vid besiktningen, prata med din besiktningsperson.

Vad är en anmärkning?

En anmärkning är ett fel, skada eller något annat som uppkommit under din tid som hyresgäst. Anmärkningar delas in i onormalt slitage och förändringar.  

Onormalt slitage

Skador, rivmärken eller fläckar på väggar, dörrar eller golv. Det kan också vara repor på spishällen.

Förändringar

Om du till exempel lagt in heltäckningsmatta, tagit bort en dörr eller bytt ut hatthyllan i hallen.  
 

Flyttanmälan och adressändring

Gör en flyttanmälan hos Skatteverket så att du blir folkbokförd på din nya adress.

Gör också en adressändring hos Svensk Adressändring. Denna tjänst gör att du själv slipper kontakta företag och ser till att räkningar och post kommer fram i tid.

Du kan också beställa eftersändning av post. Eftersändning gör att post adresserad till din gamla adress skickas till din nya adress.

Avtal – el, telefoni, tv och bredband

Kontakta dina leverantörer i god tid för att säga upp eller flytta dina avtal för internet, telefoni och tv. För elavtal kontaktar du Nätkraft Borås, som äger elnätet i Borås. På deras webbplats kan du anmäla både inflyttning och avflyttning.

En tax I en flyttkartong inomhus

Flyttstäda

Städa din lägenhet i god tid före din slutbesiktning. Var noga när du städar, missar du något måste du betala. För bästa resultat, följ städchecklistan nedan under rubriken Flyttstäda rätt.

Tips!

Flyttstädning är godkänt för ett så kallat rutavdrag. Det innebär att det blir billigare för dig som privatperson att köpa tjänster. Du kan bara göra rutavdrag om du själv bokar en städfirma. Du kan inte göra avdrag om vi måste städa efter dig. Läs mer om rutavdrag på Skatteverkets hemsida.

Boka och genomför slutbesiktning

När du vet vilken dag din lägenhet kommer vara färdigstädad bokar du din slutbesiktning. Du bokar slutbesiktning genom att kontakta din besiktningsperson.

Checklista inför slutbesiktning:

  • Töm lägenhet, balkong/uteplats och förråd helt.
  • Lös anmärkningar från avflyttningsbesiktningen.
  • Flyttstäda.
  • Hämta cykel och barnvagn från cykelrum och barnvagnsrum.

Visning av lägenheten

Den som flyttar in efter dig kan vilja se hur lägenheten ser ut. Var beredd på att visa din lägenhet. Den som vill se lägenheten kontaktar dig och ni kan själva göra upp en tid som passar er båda. Om du inte kan visa lägenheten själv, kontakta oss, så hittar vi en lösning tillsammans.

"Tips! Även om du inte själv deltar i visningen så kan det vara skönt att ha städat hemma."

Lämna tillbaka nycklar

Alla nycklarna måste lämnas in till kundcenter på Västerbrogatan 8, före klockan 11.00 på den sista dagen i ditt kontrakt. Om den dagen är på en helg, lämnas nycklarna före klockan 11.00 den första vardagen efter helgen. Du kan också lämna dina nycklar till besiktningspersonen vid slutbesiktningen.   

Fixa skador och slitage själv

Om du fått anmärkningar vid besiktningen kan du välja att lösa vissa anmärkningar själv. Du bekostar allt material själv och du måste vara klar innan kontraktstidens slut. Om du inte kan, vill eller hinner göra det själv, gör vi det på din bekostnad. Prata med din besiktningsperson så att vi vet hur du vill göra. Du kan se kostnaden för varje anmärkning på ditt besiktningsprotokoll.

"Tänk på! En del anmärkningar får du inte lösa själv. Prata med din besiktningsperson innan du sätter i gång."

Vägg

Hål i målade/tapetserade väggar

Är hålet pluggat, ta först ut pluggen. Spackla över hålet två gånger. Se till att endast spackla i hålet och inte väggen runt hålen. När spacklet torkat målar du över det med rätt färgnyans. Du får färgkoden av din besiktningsperson. Använd helst en målarsvamp eller liten pensel.

Fläckar på tapet

Mindre fläckar tar du bort genom att gnugga ytan försiktigt med en så kallad ”mirakelsvamp”. En sådan kan du köpa i de flesta matbutiker. Om du inte får bort fläckarna måste du tapetsera eller måla om.

Rivskador på tapet

Tapetsera om hela väggen med rivskador. Du kan använda överbliven tapet från renoveringen eller köpa den tapet som saknas i din lokala färgbutik. Det är också godkänt att måla en fondvägg i neutral färg i rummet.

Dörrar och luckor

Vissa skador på dörrar får du inte fixa själv. Tala med din besiktningsperson. Hur du lagar skadan beror på dörrens material och typ av skada. Du får inte spackla eller måla skåpsluckor och lådfronter i köket. 

Skruva fast lösa handtag och gångjärn.

    Golv

    Fläckar på golv

    Städa/skrubba bort fläckar men inte så hårt att golvet blir förstört. De allra flesta fläckar går bort.

    Skador på golv

    Vissa skador på golv får du inte fixa själv. Tala med din besiktningsperson. Hur du lagar skadan beror på golvets material och typ av skada. 

    Kylskåp och frys

    Köp nya lådor/dörfackshylla om de har spruckit eller är trasiga.

    Flyttstäda rätt

    Följ städchecklistan och var noggrann, så klarar du din slutbesiktning. Här kan du ladda ner checklistan för städning vid utflytt. Om du inte vill städa själv kan du anlita en städfirma. Bra städfirmor är ofta fullbokade så se till att boka flyttstädning i tid.  

    Ung kvinna tvättar fönster

    Tips!

    Flyttstädning är godkänt för ett så kallat rutavdrag. Det innebär att det blir billigare för dig som privatperson att köpa tjänster. Du kan bara göra rutavdrag om du själv bokar en städfirma. Du kan inte göra avdrag om vi måste städa efter dig. Läs mer om rutavdrag på Skatteverkets hemsida.

    Alla rum

    Tak och väggar

    • Se över taket, damma av om det behövs. Använd torr dammtrasa/dammvippa i taket. En fuktig trasa kan göra taket fläckigt.  
    • Rengör ventiler.  
    • Rengör lampkupor.
    • Torka av väggar, ta bort skruv, spik och tavelkrokar. Se Fixa skador och slitage själv för instruktioner om hur du täcker hålen.
    • Torka av element och städa bakom. Element rengör du enklast genom att dra en handduk fram och tillbaka, bakom elementet. 
    • Rengör strömbrytare och uttag.  

    Golv

    •  Rengör golv och lister.

    Fönster

    • Fönster, putsa alla sidor, även mellan rutorna.
    • Rengör alla målade fönsterdelar, fönsterkarmar samt fönsterbleck på utsidan.  
    • Rengör persienner. 

    Övrigt

    • Garderober, rengör insida och utsida.  
    • Rengör även garderobernas backar och hyllor.
    • Dörrar, rengör dörrblad och karm.  
    • Glöm inte dörrbladets ovansida.
    • Torka av spaljé́.
    • Torka av målade ytor.  

    Kök

    Fyra tips som gör det lättare att städa köket.

    1. I köket fungerar fettlösande rengöringsmedel bäst.
    2. Till spishällar i glas finns det speciella skrapor som gör det enklare att få bort inbränt smuts och sot.
    3. Fettfläckar på skåpsluckor och andra ytor får du enklast bort med en ”mirakelsvamp”.
    4. Rengör plåtar och ugnsgaller med ugnsrengöring. Har du diskmaskin kan du köra plåtar och galler i den efter att ha sprayat på ugnsrengöring.

    Spis

    • Rengör spisens ovansida inklusive plattor/häll. Ta loss alla vred om det går. Rengör vreden runtom, även baksidor.
    • Rengör ugnen utvändigt och invändigt, glaslucka samt plåtar och grillgaller.
    • Dra fram hela spisen och rengör alla sidor inklusive baksidan samt golvet, väggen och skåpsidorna runt spisen.
    • Rengör köksfläkten/ventil både in-och utvändigt. Ta loss och rengör filtret.

    Skåp och hyllor

    • Rengör in- och utsida på skåpsluckor. Glöm inte dörrarnas överkanter och handtag.
    • Torka ur skåp och lådor.
    • Rengör avfallsskåp.
    • Rengör kryddhylla.
    • Rengör kryddlådor.

    Kyl och frys

    • Frosta av kyl och frys.
    • Rengör insida samt dörrfack och lådor.
    • Rengör under kyl och frys.
    • Stäng av kyl och frys och lämna dörrarna öppna.

    Diskbänk/Köksbänk

    • Torka av diskbänk och bänkskivor.
    • Diskmaskin, rengör med ett tomt program. Använd gärna med diskmaskinsrengöring som du hittar i vanliga mataffärer. Glöm inte att ta ut och rengöra filtret.
    • Mikrovågsugn, rengör insida och utsida.
    • Torka av kakel.
    • Rengör kran. 

    Badrum och toalett 

    Fem tips som gör det lättare att städa badrum och toalett. 

    1. Använd kalklösande rengöringsmedel i badrum.  
    2. Kakelfogar rengör du enklast med borste.  
    3. Låt kalklösande rengöringsmedel verka i ungefär 10 minuter innan du börjar torka bort så blir jobbet lättare.  
    4. Citronsyra tar bort missfärgningar i toalettstolen. Häll i och låt det verka över natt. Det kan behövas mer än en behandling.  
    5. Använd fönsterputs för att göra rent glasväggar.  

    Väggar, golv och tak  

    • Rengör väggar, golv och tak. Var extra noga med fogarna runt badkar och dusch då det ofta samlas tvål- och kalkrester som måste skrubbas bort.  

    Badkar och dusch 

    • Badkar, rengör insida, alla fyra sidor samt golvet under badkaret och väggarna runt. De flesta badkar går att dra fram så att du kommer åt väggen. Golvet under kommer du åt lättare om du lossar badkarets front.  
    • Dusch, rengör dörrar, väggar och golv.  
    • Rengör golvbrunn, lyft bort gallret och rengör. Om golvbrunnen har en urtagbar insats ska denna tas ur och rengöras. Titta på instruktionsfilmen för att se hur du rengör din golvbrunn.

    Tvättställ och toalett

    • Rengör tvättställ, insida och utsida. Glöm inte att även rengöra under tvättstället.  
    • Rengör badrumsskåp, insida och utsida.  
    • Rengör spegel.
    • Rengör toalettstol, insida och utsida från golv till topp. 

    Torktumlare & Tvättmaskin  

    • Torktumlare och tvättmaskin, rengör utsida och väggar runt om. De flesta går att dra fram så att du kommer åt.  
    • Torktumlare, rengör trumman, töm kondensbehållaren och rengör luddfiltret.  
    • Tvättmaskin, rengör trumman, gummiring och glasdörr. Ta loss tvättmedelsfacket och rengör det helt.   

    Övriga utrymmen

    • Balkong/uteplats, töm och sopa ur. Våttorka bort alger från räcken och golv. Har du en parabol ska den tas bort.  
    • Förråd, töm och sopa ur. 
    • Förråd med hänglås, minska risken att någon annan ställer in sitt skräp i ditt förråd genom att ”låsa” det med ett buntband när du städat klart.  
    • Garage, töm och sopar ur.   

    Frågor och svar

    Varför har jag fått en faktura på flyttstäd?

    Varför måste jag fortsätta att betala hyra i tre månader efter uppsägningen?

    Har jag tre månaders uppsägningstid om jag redan hyr en bostad hos er och ska byta lägenhet?

    Se alla frågor