Grannsamverkan i flerfamiljshus
På Hässleholmen startar nu grannsamverkan i flerfamiljshus. Först ut är Tunnlandsgatan 13 och 15, med 71 lägenheter totalt.
– Grannsamverkan är ett fantastiskt sätt att öka engagemang och samhörighet bland de boende, säger Avni Bajrami,utvecklingsledare för social hållbarhet på AB Bostäder.
Grannsamverkan bygger på de boendes frivilliga engagemang. Främst handlar det om samarbete för att förebygga och motverka brott i sitt bostadsområde. Färre brott i form av klotter, skadegörelse och inbrott ger minskade omkostnader. Pengar som i stället kan användas till trivselåtgärder för hyresgästerna, t.ex. festligheter av olika slag. Nog så viktigt är att minskad brottslighet och brottsförebyggande arbete också leder till ökad trygghet för de som bor och verkar där och skapar attraktiva bostadsområden.
Stort engagemang
Grannsamverkan på Hässleholmen har precis startat. Fyra hyresgäster har gått en utbildning om grannsamverkan och utsetts till kontaktombud.
– Kontaktombuden är en länk mellan grannar och en form av ”trapphusvärdar”. Det är viktigt att det är personer som brinner för detta och på Hässleholmen har de boende verkligen visat ett stort engagemang för grannsamverkan, berättar Avni Bajrami.
”Trapphusvärdarna” tar emot och förmedlar tips och synpunkter mellan grannar. De ansvarar för vissa praktiska aktiviteter och informerar om grannsamverkan till de boende. Intresset för att starta grannsamverkan kom upp vid ett boendemöte.
– Vårt slutliga mål är att kunna erbjuda alla hos AB Bostäder att vara med i grannsamverkan i flerfamiljshus, säger Avni.
Lär känna varandra
AB Bostäder är en av flera aktörer i grannsamverkansarbetet, som bidrar till ökat förtroende mellan boende och andra medverkande aktörer och ökar hyresgästernas delaktighet i området.
– Jag tror att den största vinsten med grannsamverkan är att ge hyresgästerna möjligheter att träffas och lära känna varandra, vilket i sin tur generar minskad brottslighet. Man bryter sig inte in i grannars förråd och förbinder sig att fånga upp signaler och rapporterar om man upptäcker att något är fel i bostadsområdet. Att fånga upp signaler kan handla om att det är skräpigt i en trappuppgång eller att man ser personer som inte hör hemma i området.
Är extra uppmärksamma
Internationell forskning visar att grannsamverkan kan minska brottsligheten i bostadsområden med cirka en femtedel. Brotten är till exempel bostadsinbrott och andra egendomsbrott som drabbar boende. När man startar grannsamverkan signalerar skyltar i området att hyresgästerna är extra uppmärksamma och hjälps åt att se efter varandras bostäder, gemensamma ytor och närområde. Ett gott samarbete ökar även möjligheterna för polisen att få in tips. Eftersom gemensamma aktiviteter kan stödja grannsamverkansarbetet är det bra att någon gång per år anordna ett större evenemang för inspiration och nytändning i området. Det viktiga är att man gör något gemensamt för området.
Är du intresserad av att starta grannsamverkan kontakta AB Bostäder.